Какво става ако не сменим маслото на двигателя?

Редовната смяна на маслото е задължителна за всеки двигател. Маслото играе ключова роля за доброто здраве и дългата безпроблемна работа на двигателя. Обикновено се препоръчва то да се сменя при навъртането на определен брой километри или веднъж годишно.

Сигурно сте си задавали въпроса какво би се случило, ако не смените маслото, не няколко месеца по-късно, а изобщо. Разбира се, не е препоръчително да правите такива опити и ето защо.

Маслото смазва елементите на двигателя, намалява триенето и износването им. С времето то губи тези си свойства. Освен това то ще се замърси, което допълнително намалява свойствата му, но и започва да го сгъстява и да разваля консистенцията му.

Замърсеното масло става абразивно и дори започва да вреди, а не да помага на двигателя. В един момент може и да се преече и да се получи утайка. Тя ще пречи и на нормалната циркулация. Филтърът също ще се задръсти и ще се обезсмисли.

Не трябва да се забравя и естественият разход на масло. С времето неговото ниво ще намалява, което също няма да се отрази добре на двигателя.

За щастие всички тези главоболия ще са далеч от вас, ако спазвате графика за сервизно обслужване. Разбира се, дори и да закъснеете с месец-два или да прехвърлите с 500-600 км., няма да се случи нищо фатално. Също така е добре да проверявате нивото му веднъж седмично.

Пипнете маслото на пръчката и го разтрийте меджу пръстите си. Ако всичко е наред, то ще е мазно и с равна консистенция. Ако е гъсто или шуплесто, време е за смяна.

Колко сезона може да се кара с един комплект зимни гуми?

Различните марки зимни гуми се амортизират за различен период. Няма правило, че ще се карат 2-3 или 5 сезона.
До голяма степен може визуално да се прецени дали гумата ще е ефективна или не.

Как да си сменя гумите на колата?

Смяната на гума не е толкова сложна процедура. Просто трябва да следвате няколко стъпки и може да се справите съвсем лесно със задачата.

Първото нещо, което трябва да направите е да се уверите дали имате нужните инструменти за смяна на гумата. Трябва ви подходящ ключ за болтовете на гумата, крик и разбира се да имате читава резервна гума.

За да смените гумата включете колата на скорост (без да е запален двигатялт) и се уверете, че ръчната спирачка е вдигната.

Уверете се че терена където ще сложите крика не е кален и мек и няма да се пързаля за да не поднесе колата когато я вдигнете.

Намерете удобно място за крика под колата, близо да съответната гума.

Преди да вдигнете и да отлепите колата, разхлабете малко болтовете на гумата. След това вдигнете колата и доразвийте четирите (петте) болта.

Демонтирайте старата гума и сложете новата на нейното място.

Следва затягане на болтовете и свалянето на автомобила. След като го свалите от крика, дозатегнете пак много добре болтовете.

Това е всичко.

Ако нямате регистрация се регистрирайте.
ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Редовната смяна на маслото е задължителна за всеки двигател. Маслото играе...

Различните марки зимни гуми се амортизират за различен период. Няма...

Смяната на гума не е толкова сложна процедура. Просто трябва да следвате...